Basic Uitvaart Gelderland

Thanatopraxie/lichte balseming


Sinds 1 januari 2010 is in Nederland thanatopraxie toegestaan. 

Thanatopraxie is hetzelfde als balsemen, alleen is het resultaat bij thanatopraxie tijdelijk. Omdat de meeste mensen het woord thanatopraxie niet kennen of moeilijk vinden praten we voor het gemak over (tijdelijk) balsemen. 

Het voordeel van een balseming is dat er geen gebruik meer gemaakt hoeft te worden van een koeling, het lichaam niet zo koud aanvoelt en dat de overledene mooi blijft tot aan de dag van uitvaart. Zeker wanneer het lichaam al wat achteruit gaat kunnen er hele mooie resultaten bereikt worden met balsemen. 

We adviseren balsemen als een overledenen langer dan 5 dagen opgebaard wordt, maar ook als een overledene in een warme ruimte opgebaard wordt, bijvoorbeeld in een verzorgingshuis of thuis.

Tijdelijk balsemen is ook verstandig bij iemand die in het ziekenhuis veel vocht toegediend heeft gekregen. Er zijn daarnaast nog meer denkbare situaties waar balseming kan bijdragen aan een mooi afscheid.  

Als wij de uitvaart voor u mogen verzorgen zijn de kosten van een balseming ongeveer gelijk aan die van een thuisopbaring, omdat er geen koeling nodig is. 

Het balsemen doen wij niet thuis, de overledene wordt door ons naar ons uitvaartcentrum gebracht waar de balseming plaatsvindt na de behandeling brengen wij hem/haar weer thuis.. 

Balseming is bijna altijd mogelijk, ook na een obductie, orgaandonatie, chemo, of trauma.

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande vragen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.  06-34045001

Wij doen dit ook voor collega uitvaartverzorgers